Co kryje w sobie dobry drink?

Najpopularniejsze łączenie smaków nie jest jedynie elementem dań, to również domena drinków. Znane na całym świecie smaki takie jak Gin & Tonic, Krwawa Mary, Mojito czy Cuba Libre wypracowały swoją prostotą stabilną pozycję w barach i restauracjach. Musimy jednak pamiętać, że często możemy trafić na różne interpretacje ukryte pod tą samą nazwą, przez co smak może nieco się różnić. Wielu podróżnych zna to uczucie, gdy późnym wieczorem w hotelu chce się spróbować czegoś dobrego do snu. Co gdy trafimy na coś zupełnie odmiennego niż znaliśmy dotychczas? Czy interpretowanie koktajli alkoholowych nie jest czasami zbyt ekstremalne?

krwawa drink   drinki w restauracji  pinacolada w restauracji

Próbujemy i wybieramy

W restauracji lub barze, utrzymanie odpowiedniego poziomu serwowanych koktajli jest obowiązkiem barmana. Czasami jednak różnice są tak drastyczne, że między dwoma lokalami podającymi ten sam drink odczuwalna jest różnica wywołująca negatywne i pozytywne odczucia względem tych miejsc, przez co klient wybiera tylko jedno z dwóch miejsc. Kolejnym rozczarowaniem jest zwykle zmiana barmana. W takim przypadku musimy dojść do porozumienia i możemy próbować nakierować nowego specjalistę o co dokładnie nam chodzi i dlaczego tak bardzo nalegamy by próbował on wyłonić taki smak a nie inny. W doskonałej przewadze jednak, barmani potrafią uzyskać smak, o który nam dokładnie chodzi. Restauracja, która zapewnia obsługę barmańską, powinna zagwarantować jednak coś zupełnie odmiennego pomiędzy drinkami, które możemy spotkać w innych pobliskich lokalach konkurencji. Wtedy zaczynamy natrafiać na pozycje, o których wcześniej mogliśmy nie słyszeć. Nie oznacza to, że sama kompozycja alkoholi powinna zostać skreślona przez samą nazwę – zdecydowanie należy spróbować czegoś nowego. Pod nowymi nazwami kryją się często interpretacje i połączenia smaków, znane z innych mniej popularnych kompozycji.

Drinki słodsze – te preferowane przez większość kobiet – przybierają barwy rzucające się w oczy. Sama słodycz lub aromat likieru nie może pozwolić by alkohol był choć trochę wyczuwalny. Warto jednak pamiętać, że smak bywa zgubny i może okazać się, że drinki składa się ze sporej ilości alkoholi, które dzięki swojej specyfice, nie są łatwo wyczuwalne. Proste formy koktajli serwowanych zza baru są łatwe w przygotowaniu i można pokusić się o przyrządzenie ich w domu. Często jest to dobra forma zrozumienia całego procesu tworzenia ulubionego drinka, przez co łatwiej osiągniemy jakikolwiek konsensus z barmanem obsługującym nas w restauracji. Poza zrozumieniem chodzi również o samą przyjemność przygotowania – niewątpliwie jest to zupełnie coś innego niż gotowanie.

martini dry  drink z cytrynką  mojito drink

Jakie drinki na jaką okazję?

Generalnie, zasada jest jedna – nie ma żadnych zasad. Gusta nieustannie się zmieniają a restauracje poszerzają listę oferowanych drinków. W dobraniu odpowiedniego drinka może pomóc na pewno sama pogoda. Warunki atmosferyczne powodują, że ludzie mają zupełnie inne pragnienie. Zimą pijemy grzańce i mocniejsze trunki powodujące rozgrzanie organizmu, latem jednak wolimy coś orzeźwiającego co pozwoli nam obniżyć temperaturę ciała – choć na kilka chwil. W menu restauracji nie powinno zatem zabraknąć pozycji kultowych na lato – to właśnie wtedy spożywamy najwięcej płynów, również tych wskokowych.

Aperitif to forma alkoholu podawanego przed posiłkiem. Zadaniem tego alkoholu jest zwiększenie naszego apetytu, co przyczyni się na znacznie większe odczucie smaku serwowanego dania, a w niektórych przypadkach, pozwoli na konsumpcję większej ilości potraw niż zwykle. Tego rodzaju alkoholu zwykle się nie miesza.

Serwowanie drinków w lokalu to nie taka prosta sprawa jakby się mogło wydawać. Gdyby zagłębić się bardziej w ten temat, można by odzwierciedlić znacznie więcej zależności. Serdecznie zapraszamy do hotelu Resiedence w Szczecinku, gdzie serwujemy wyszukane smaki drinków z przepisów popularnych w różnych zakątkach świata.

Related Posts
stół w resturacjilions club Szczecinek