Dziewięć zasad parzenia idealnej kawy

Na co dzień można spotkać różne osoby z odmiennym podejściem co do picia kawy, jednak ten artykuł to przede wszystkim wskazówki dla tych, którzy kładąc się spać, myślą o kawie jaką będą rozpoczynać następny dzień. Niezależnie od tego czy mielisz ziarna, stosujesz mieszanki ziaren dostępne w pobliskim dyskoncie, czy bierzesz po prostu pierwszą lepszą kawę jaką znajdziesz w szafie – poznaj kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym wyeliminujesz niepożądane smaki podczas przyrządzania kawy, a smak jaki osiągniesz będzie pożądany nawet przez Twoich bliskich.

Zasada pierwsza – kupuj świeże ziarna

Ziarna kawy mają tutaj wiele na rzeczy. Jeśli postawisz na dbałość o podstawy, będzie nad czym pracować w kolejnych etapach. Świeże ziarna, które były palone zaledwie kilka dni przed trafieniem na półkę sklepu z pewnością nadadzą się jako podstawa, z której wyciągniemy to co najważniejsze – smak. Coraz modniejsze stają się sklepy, które sprzedają lokalne produkty. Coraz częściej trafia się na świeżo palone ziarna kawy, które można użyć zarówno w restauracji jak i swoim zaciszu domowym. Ziarna należy chronić przed światłem i tlenem – zwietrzałe ziarna są bez smaku, a smak samej kawy będzie płaski ponieważ wszelkie walory zostają wyeliminowane i zwyczajnie nie ma z czego wydobyć nut smakowych. Warto zwrócić uwagę na to jak pakowane są ziarna. Szczelne opakowanie to poniekąd gwarancja jakości.

filiżanka kawy w restauracji kubek cappucino mielona kawa

Zasada druga – utrzymuj świeżość kawy

Kawę należy trzymać w szczelnym pojemniku z dala od słońca i ponadprzeciętnych temperatur. Nigdy nie przechowuj kawy w lodówce! Palone ziarna mają strukturę, która doskonale chłonie wilgoć, której w lodówce jest sporo. Zapach żywności pochłaniany wraz z wilgocią niweluje walory smakowe kawy. Eksperci dowiedli, że w całym procesie zarówno produkcyjnym jak i podczas preparowania, ziarna nie powinny zaznać niskich temperatur. Wskazane jest przetrzymywanie otwartej zawartości (zamkniętej również) w warunkach pokojowych. Opakowanie z ziarnami nie powinno stać otwarte dłużej niż 7 dni.

Zasada trzecia – wybierz kawę odpowiednią dla siebie

O tym jak poważnie podchodzi się do degustacji kawy można uświadomić sobie w momencie, gdy spotkamy się z porównaniami godnymi sommeliera. W większości przypadków zależy nam na ziarnach 100% arabica. Tanie alternatywy będą zawierać jedynie ich domieszkę. Jest mnóstwo rodzajów kaw i często będziemy poszukiwać tej jedynej, odpowiedniej dla siebie, zaraz po tym jak znudzi nam się obecna kompozycja ziaren – zupełnie normalna sprawa.

Zasada czwarta – miel ziarna

Już przy samym mieleniu ziaren borykamy się z utratą ich właściwości. Droższe młynki pozwolą zrobić to szybko i wygodnie. Czasami nawet zyskamy możliwość wyboru, jak bardzo ziarna mają być zmielone.

kawa w szczecinku

Zasada piąta – odpowiednia woda

Biorąc pod uwagę serię poprzednich czynników i to, jak bardzo wpływają one na smak naszej kawy, warto wspomnieć tutaj o wodzie jakiej używamy. Im gorsza jakość wody tym smak jaki uzyskamy będzie daleki od doskonałości. Smakosze kawy twierdzą, że filtry wody montowane w domu pomagają uzyskać pożądany efekt i uzdatniają wodę na tyle, że możemy możemy uzyskać odpowiedni smak. Minerały w samej wodzie to podstawa i tego się trzymajmy.

Zasada szósta – unikaj kiepskich filtrów do kawy

Pamiętajmy, że tańsze zamienniki mocno wpływają na to jakie walory przedostaną się do naszego kubka lub filiżanki. Dobre restauracje zwykle utrzymują odpowiednią jakość swoich komponentów i akcesoriów. Na użytek domowy zaleca się przynajmniej te średniej jakości filtry, które nie będą ingerować w to, jak powinna smakować nasza kawa. W przypadku droższych filtrów chodzi już przeważnie o ich ponadprzeciętną wytrzymałość.

Zasada siódma – ilość kawy jest ważna

Za standardową miarę kawy uważa się 2 łyżki stołowe na ok 170 ml na filiżankę. Pojemność większego kubka 250 a 330 ml zwykle wiąże się z tym, jak mocna ma być kawa i jakie smaki chcemy wydobyć. Stosowanie mniejszej ilości kawy i zalewanie maksymalnie gorącym wrzątkiem oznacza często większą goryczkę.

Zasada ósma – temperatura wody dla kawy

Temperatura ma duże znaczenie w procesie zalewania kawy. Zbyt duża temperatura wzbudza gorzkie cechy ziaren i takie właśnie walory, czuć będziemy gdy woda będzie za gorąca. Za odpowiednią temperaturę uważa się między 93 a 96 stopni Celsjusza – w zależności od stosowanych ziaren.

Zasada dziewiąta – czystość przede wszystkim

Czym byłby rytuał przyrządzania kawy gdyby któreś ze stosowanych narzędzi byłoby brudne. Małe pozostałości po poprzednich ziarnach, brudny kubek lub zaparzacz – to wszystko może mocno zaważyć na tym, jak bliska doskonałości będzie nasza kawa.

Warto dodać, że kawa w restauracji Paryżanka jest przygotowywana z niecodziennym pietyzmem. Doskonale zdajemy sobie sprawę jak filiżanka pysznej kawy potrafi poprawić nastrój naszym gościom. Serdecznie zapraszamy!
Related Posts
andrzejki w Szczecinku