Poprawne nakrycie stołu

Obecne czasy dość intensywnie się zmieniają lecz niektóre kwestie pozostają niezmienne. Mowa oczywiście o tym, jak spędzamy czas podczas jedzenia przy stole. Nakrycie stołu ma ogromne znaczenie i należy trzymać się konkretnych zasad podczas aranżacji, by zachować uroczysty charakter. Począwszy od doboru odpowiedniego obrusu po układ sztućców i rozmieszczenie talerzy – wszystko należy dopiąć na ostatni guzik.

Połączenie zastawy z obrusem

uroczystość a dekoracjeOdkąd zauważyć można wzrost popularności wokół dość ogólnego świata kulinarii, również samo nakrycie stołu stało się swoistą sztuką i pomaga ono w odzwierciedleniu charakteru podawanych potraw.  Zestawianie obrusu z różnymi wzorami zastaw powinno zachować odpowiednią równowagę wzorów i powinno się tutaj kierować wyczuciem, by nie przesadzić ze zdobieniami już w pierwszym etapie przygotowań. Zaleca się stosowanie wzorów na jednym albo na drugim – rzadko kiedy stosujemy bogate wzornictwo zarówno na obrusie jak i na zastawie. Przyglądając się renomowanej restauracji można przyjrzeć się jakie połączenia stosuje się obecnie. Tak, tutaj również panują trendy i każdy sezon potrafi wnieść wiele nowości na stoły czy to restauracji, czy naszego domu. Kształty talerzy z roku na rok są coraz bardziej wymyślne lecz nic nie zastąpi najprostszych, standardowych wzorów, które swoją prostotą potrafią zachwycić niejednego gościa.

Jak rozmieścić dekoracje

Dekoracje zwykle umieszczamy na środku stołu w taki sposób, by nie przeszkadzały podczas nakładania potraw podawanych w osobnych naczyniach. Należy pamiętać, że wysokość danej dekoracji również powinna być przemyślana. Jeżeli kwiaty w wysokim wazonie będą zasłaniać drugą osobę przy stole, należy pomyśleć nad innym układem i postawić je w mniej inwazyjnym miejscu. Zdecydowanie łatwiej jest zastosować małe a wymowne ozdoby stołu. W renomowanych restauracjach stosuje się sezonowe kwiaty, ozdobne świece, oba wyeksponowane za pomocą prostego naczynia.

elegancka restauracja

W restauracji Paryżanka, stosujemy niecodzienne, praktyczne ozdoby w postaci serwetek, których nie powinno zabraknąć na żadnym stole. Nieszablonowe i zarazem praktyczne rozwiązania są cenione przez odwiedzających gości – chodzi tutaj przede wszystkim o to w jaki sposób są one składane. Elegancja serwetek z materiału jest niezastąpiona podczas ważniejszych uroczystości i należy tutaj pamiętać, że pełnią one również funkcje higieny przy stole. Papierowe serwetki nie odstają od tych materiałowych. Forma papieru pozwala na uzyskanie ciekawszych wzorów, przez co można podawać w nich sztućce, a nawet ich całe zestawy.

W restauracji Paryżanka stawiamy na pełną kulturę podczas serwowania i konsumpcji dań. Szczecinek, a przede wszystkim lokalizacja hotelu Resiedence pozwala na serwowanie dań zarówno w pomieszczeniu restauracji jak i na otwartym powietrzu, pod zabudowanym tarasem z widokiem na jezioro.  Zapraszamy by skosztować naszych sezonowych przysmaków z aktualnej karty dań.

Related Posts
Szczecinek - drinki